Przejdź do treści

 

Jesteś tutaj

Zadania inspekcji

1.  Wojewódzki Lekarz Weterynarii:

1) ustala kierunki działania, wydaje instrukcje określające sposób postępowania powiatowych lekarzy weterynarii na obszarze województwa oraz kontroluje sposób wykonywania przez nich zadań Inspekcji;

2) może wydawać powiatowym lekarzom weterynarii polecenia dotyczące podjęcia określonych czynności oraz żądać od nich informacji z zakresu ich działania;

3) dokonuje, na obszarze województwa, analiz i ocen sytuacji epizootycznej lub bezpieczeństwa:

a) produktów pochodzenia zwierzęcego i pasz, w tym spełniania wymagań weterynaryjnych przy ich produkcji i wprowadzaniu na rynek,

b) żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego znajdującej się w rolniczym handlu detalicznym, w rozumieniu art. 3 ust. 3 pkt 29b ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie  żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 r. poz. 149 i 60);

4) opracowuje wojewódzkie programy dotyczące realizacji zadań, w zakresie:

a) zwalczania chorób zakaźnych zwierząt i chorób odzwierzęcych podlegających obowiązkowi zwalczania oraz zadania wynikające z planów gotowości zwalczania chorób zakaźnych zwierząt;

b) badań kontrolnych zakażeń zwierząt;

c) monitorowania chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych podlegających obowiązkowi monitorowania oraz związanej z nimi oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe:

- u zwierząt,

- w produktach pochodzenia zwierzęcego,

- w żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego znajdującej się w rolniczym handlu detalicznym, w rozumieniu art. 3 ust. 3 pkt 29b ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie  żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 r. poz. 149 i 60),

- w paszach;

d) prowadzenia monitorowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych:

- u zwierząt,

- w wydzielinach i wydalinach zwierząt,

- w tkankach lub narządach zwierząt,

- w produktach pochodzenia zwierzęcego,

- w żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego znajdującej się w rolniczym handlu detalicznym, w rozumieniu art. 3 ust. 3 pkt 29b ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie   żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 r. poz. 149 i 60),

 - w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt,

 - w paszach;

e) realizacji rocznych planów urzędowej kontroli środków żywienia zwierząt i pasz leczniczych.

5) organizuje szkolenia dla urzędowych lekarzy weterynarii;

6) nadzoruje na obszarze województwa działanie systemów informatycznych utworzonych i użytkowanych przez Inspekcję;

7) tworzy co najmniej dwa zespoły do spraw dochodzeń epizootycznych.

 

 

Autor: Lidia Zwierzchowska-Cerek
Data utworzenia: 28/03/2011 - 20:17
Aktualizacja: Daria Bartoszewska
Data aktualizacji: 20/03/2019 - 07:53

logo BIP

Inspekcja Weterynaryjna

ZHW

ePUAP

Rządowe Centrum Legislacji