Przejdź do treści

 

Jesteś tutaj

Wspólne oświadczenie FAO/WHO/OIE w sprawie grypy A/H1N1 i bezpieczeństwa mięsa wieprzowego

By uniknąć wszelkich niedomówień FAO, WHO i OIE pragną ponownie wydać swe wspólne oświadczenie

W związku z rozprzestrzenianiem się grypy typu A/H1N1 pojawiły się obawy co do możliwości znalezienia wirusa u świń oraz bezpieczeństwa mięsa wieprzowego i produktów z wieprzowiny.
Zgodnie ze stanem wiedzy na dzień dzisiejszy wirusy grypy nie przenoszą się na ludzi przez jedzenie mięsa wieprzowego poddanego obróbce, ani produktów żywnościowych otrzymywanych ze świń.
Obróbka cieplna powszechnie stosowana w trakcie gotowania mięsa (temperatura wnętrza 700C/1600F) bez trudu unieszkodliwi wirusa, jeśli byłby on obecny w surowym mięsie.
Wieprzowina i produkty z wieprzowiny przygotowane zgodnie z dobrą praktyką higieniczną zalecaną przez WHO, Komisję Kodeksu Żywnościowego oraz OIE nie stanowią źródła zakażenia.
Władze i konsumenci powinni dołożyć wszelkich starań, by mięso od świń chorych, lub padłych nie było przetwarzane ani przeznaczone do spożycia przez ludzi pod żadnym pozorem.

Autor: Krzysztof Bartoszewski
Data utworzenia: 11/05/2009 - 11:16
Aktualizacja: Daria Bartoszewska
Data aktualizacji: 04/10/2013 - 12:23

logo BIP

Inspekcja Weterynaryjna

ZHW

ePUAP

Rządowe Centrum Legislacji